dijous, 6 d’agost del 2015

Amamantar i treballar és possible #SMLM2015

Versión en español tras la línea de puntos. 


Hola de nou!

Aquesta setmana no em tocava publicar, però s'està celebrant la Setmana Mundial de la Lactància Materna i això i el "carnaval blogguero" que s'ha organitzat per l'ocasió, bé es mereixen una excepció.



Aquest any el tema és "Lactància i treball, fem que sigui possible" ja que les mares hem de fer periples per poder conciliar treball i lactància. El fet de lactar en diferit suposa haver de proveir de llet al cuidador del bebè durant la seva absència, i això suposa un estar enganxada a un tirallet per fer un banc de llet materna, i no saber com reaccionarà el bebè al no estar present, amb la consegüent angoixa que això provoca: En tindrà prou? Com li donaran? Voldrà biberó? Com dormirà sense la teta? Són moltes les preocupacions que ens envaeixen.
 Per sort, el món està ple de dones lluitadores que aconsegueixen mantenir la lactància natural malgrat haver d'incorporar-se a la feina 16 setmanes després del post-part.

Els beneficis de la lactància materna són tan importants que val la pena fer aquest esforç per mantenir-la el màxim temps possible, tot i haver-se d'incorporar al treball. Per això és tasca de la societat el fet de proporcionar un entorn favorable, tant adaptant espais per a l'extracció de llet als llocs de treball , com donant suport emocional. Cal construir la confiança de la dona en què amamantar i treballar és possible, i que tot i que al principi se'n faci una muntanya, poc a poc la situació es va normalitzant, tots us anireu adaptant, i us n'adonareu que aquest procés és possible i que ho esteu aconseguint.



Els 4 pilars per dur a terme una lactància diferida són:

1. Extracció. Escollir un bon tirallet o familiaritzar-se amb el mètode d'extracció manual és bàsic.
Cal tenir en compte que un tirallet no ha de fer mal, i que ha de buidar bé el pit. Per això cal escollir bé la mida de l'embut, ja que no tots els pits són iguals. El tirallet ha de rentar-se bé, totes les peces per separat, i s'ha d'esterilitzar. Al principi és normal que surti poca llet, és ideal començar l'extracció amb uns 15 dies d'antelació, per poder fer un banc de llet suficient. Els millors moments per extraure's llet són 20-30 minuts després de les preses del bebè, mentre el bebè mama, i a la nit, o al matí abans de la primera presa. Un cop ens hem incorporat al treball, podem fer una extracció cada 3 h, en un lloc adequat.

2. Conservació. Per a la conservació de la llet materna cal utilitzar recipients aptes per a aliments, nets i secs. S'aconsella emmagatzemar la llet de 50 cl en 50 cl per no malbaratar-la. Cal etiquetar els recipients amb la data i refrigerar-la el més aviat possible, bé en una nevera de càmping amb gel si som a la feina,bé en una nevera normal o en un congelador si la llet no s'ha d'usar en els pròxims tres dies. La llet extreta al treball és millor no congelar-la per donar-li al bebè l'endemà. Cal tenir en compte que es pot barrejar la llet extreta d'un mateix dia, sempre i quan sigui a la mateixa temperatura. La millor manera de descongelar la llet, és deixant-la dins la nevera per exemple la nit abans i, si és necessari acabar-la de descongelar, es pot posar en un recipient, dins d'una cassola amb aigua calenta i anar removent, però no al bany maria directament. Tampoc s'ha de posar al microones.

3. Consum. La llet materna se separa en dues fases (greix i aigua) pel que cal remoure-la bé abans d'oferir-li al bebè. També pot canviar l'olor, però això no és perjudicial pel bebè i se li pot donar igualment. També és comú que el bebè no vulgui la llet en biberons, se li pot oferir en gotet, o d'alguna altra manera, però us podeu trobar en que no la vulgui si no és directament del pit de la mare. En aquests casos, si el bebè és major de quatre mesos, se li poden oferir altres aliments. Si el bebè és menor de 4 mesos, haurem d'oferir-li la llet extreta, tot i que pot ser que faci una vaga de fam i no la vulgui fins que arribi la mare. Cal tenir en compte que la llet que sobri després de descongelada s'ha de llençar, per això la recomanació d'emmagatzemar-la de 50 cl en 50 cl. Descongelada en aigua calenta, la llet només aguanta fins a acabar la presa o, si no hi ha hagut canvis de temperatura, la podem conservar un màxim de 4 hores. La llet que sobra del recipient de la presa es llença sempre.

4. Producció. Els bebès solen augmentar les preses quan la mare torna de la feina, i així rellançar la producció. També necessiten reforçar el seu vincle amb la mare. Si disminueix la producció una bona sol.lució és augmentar les preses nocturnes, i aprofitar el cap de setmana per oferir el pit regularment.


Si teniu qualsevol dubte el podeu compartir bé als comentaris, bé al meu e-mail.
Lactar i treballar és possible.
Molts ànims a totes!




                             ----------------------------------------------------------------------------------

Amamantar y trabajar, es posible



Hola de nuevo!

Esta semana no me tocaba publicar, pero se está celebrando la Semana Mundial de la Lactancia Materna y ésto, y el carnaval bloguero que se ha organizado para la ocasión, bien se merecen una excepción. 




Este año el tema es "Lactancia y trabajo, logremos que sea posible", puesto que las madres tenemos que hacer periplos para poder conciliar trabajo y lactancia. El hecho de lactar en diferido, supone tener que proveer de leche al cuidador del bebé durante la ausencia, y ésto supone un estar enganchada a un sacaleches para hacer un banco de leche materna, y no saber como reaccionará el bebé al no estar presente, con la consiguiente angustia que esto provoca: ¿Tendrá suficiente leche?¿ Cómo se la darán? ¿Querrá biberón? ¿Cómo dormirá sin la teta? Son muchas las preocupaciones que nos invaden. 

Por suerte, el mundo está lleno de mujeres luchadoras que consiguen mantener la lactancia natural a pesar de tener que incorporarse al trabajo 16 semanas después del pos-parto.

Los beneficios de la lactancia materna son tan importantes que merece la pena hacer este esfuerzo para mantenerla el máximo tiempo posible, a pesar de tenerse que incorporar al trabajo. Por eso es tarea de la sociedad el hecho de proporcionar un entorno favorable, tanto adaptando espacios para la extracción de leche en los puestos de trabajo , como al apoyar emocionalmente a las madres trabajadoras. Hay que ayudar a construir la confianza de la mujer en qué amamantar y trabajar es posible, y a pesar de que al principio se haga una montaña, poco a poco la situación se va normalizando, todos os iréis adaptando, y os daréis cuenta que este proceso es posible y que lo estáis consiguiendo.



Los 4 pilares para llevar a cabo una lactancia diferida son:

1. Extracción. Escoger un buen sacaleches, o familiarizarse con el método de extracción manual es básico. Hay que tener en cuenta que el sacaleches no tiene que hacer daño, y que tiene que vaciar bien el pecho. Por eso hay que escoger bien la medida del embudo, puesto que no todos los pechos son iguales. El sacaleches tiene que lavarse bien, todas las piezas por separado, y se tiene que esterilizar. Al principio es normal que salga poca leche, es ideal empezar la extracción con unos 15 días de antelación, para poder hacer un banco de leche suficiente. Los mejores momentos para extraerse leche son 20-30 minutos después de las tomas del bebé, mientras el bebé mama, y por la noche, o por la mañana antes de la primera toma. Una vez nos hayamos incorporado al trabajo, podemos hacer una extracción cada 3 h, en un lugar adecuado.

2. Conservación. Para la conservación de la leche materna hay que utilizar recipientes aptos para alimentos, limpios y secos. Se aconseja almacenar la leche de 50 cl en 50 cl para no derrocharla. Hay que etiquetar los recipientes con la fecha y refrigerarla lo más rápido posible, bien en una nevera de camping con hielo, bien en una nevera normal o en un congelador si la leche no se tiene que usar en los próximos tres días. La leche extraída en el trabajo es mejor no congelarla para dársela al bebé al día siguiente. Hay que tener en cuenta que se puede mezclar la leche extraída de un mismo día, siempre y cuando sea a la misma temperatura. La mejor manera de descongelar la leche, es dejándola dentro de la nevera por ejemplo la noche antes y, si es necesario acabarla de descongelar, se puede poner en un recipiente, dentro de una cazuela con agua caliente e ir removiendo, pero no al baño maría directamente. Tampoco se tiene que poner al microondas. 

3. Consumo. La leche materna se separa en dos fases (grasa y agua) por lo que hay que removerla bien antes de ofrecérsela al bebé. También puede cambiar el olor, pero esto no es perjudicial para el bebé y se le puede dar igualmente. También es común que el bebé no quiera la leche en biberones, se le puede ofrecer en vasito, o de alguna otra manera, pero os podéis encontrar en que no la quiera si no es directamente del pecho de la madre. En estos casos, si el bebé es mayor de cuatro meses, se le pueden ofrecer otros alimentos. Si el bebé es menor de 4 meses, tendremos que ofrecerle la leche extraída, a pesar de que puede ser que haga una huelga de hambre y no la quiera hasta que llegue la madre. Hay que tener en cuenta que la leche que sobre después de descongelada se tiene que tirar, por eso la recomendación de almacenarla de 50 cl en 50 cl. Descongelada en agua caliente, la leche sólo aguanta hasta acabar la toma o, si no ha habido cambios de temperatura, la podemos conservar un máximo de 4 horas. La leche que sobra del recipiente de la toma se tira siempre.

4. Producción. Los bebés suelen aumentar las tomas cuando la madre vuelve del trabajo, y así relanzar la producción. También necesitan reforzar su vínculo con la madre. Si disminuye la producción una buena solución es aumentar las tomas nocturnas, y aprovechar el fin de semana para ofrecer el pecho regularmente.


Si tenéis cualquier duda la podéis compartir bien en los comentarios, bien a mi e-mail.
Amamantar y trabajar es posible. 
¡Muchos ánimos a todas!



2 comentaris:

  1. Hola guapa!!
    he elegido este post en mi selección semanal de blogs favoritos "Especial Semana Mundial de Lactancia Materna".
    http://www.maternidadcontinuum.com/2015/08/mis-blogs-favoritos-de-maternidad-3-9-agosto-2015/
    Creo que tiene información muy útil y que cuanta más gente la lea mucho mejor :)
    Un besazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Pilar. Me ha hecho muchísima ilusión. <3

      Elimina