dilluns, 27 de juliol del 2015

Maternitat i sexualitat

Versión en español tras la línea de puntos 


Hola!

Avui vinc a parlar-vos de sexualitat i maternitat, ja que és un tema que crec que requereix que se'n parli obertament.

Després del part cap dona ja no és la mateixa en l'àmbit físic, ni en l'àmbit hormonal, ni en l'emocional.  La dona experimenta noves emocions, sentiments i responsabilitats, i tot això, junt al desequilibri hormonal fan que moltes dones, durant el postpart, experimentin escàs o cap desig sexual. Aquest desinterès per la vida sexual pot perllongar-se per un temps variable. En realitat aquest descens de l'interès sexual per part de la femella és un avantatge evolutiu, una reacció que la natura desenvolupa per preservar l'interès de la mare per la seva cria, com explica aquest article d'Alba Lactància.
  







El col.lectiu mèdic estableix que hi ha un període de quarantena rere el part, que és el temps en què els òrgans pèlvics tornen a la seva posició anterior a l'embaràs. Però, quan dura realment el postpart? Doncs no està tant clar, ja que a part dels canvis fisiològics, la dona experimenta canvis hormonals, i canvis emocionals que poden perdurar més enllà de la quarantena, i que en països com Canadà, han fet que es consideri que el post part no dura quaranta dies, sinó un any. Altres creuen que ha de considerar-se post part tot el període que la mare necessita per recuperar la condició endocrina i nutricional que tenia abans de l'embaràs, sent aquest periode variable entre mesos o més d'un any. tal com explica la Dra. Soledad Díaz en aquest interessantíssim article, O altres autores, com Laura Gutman, consideren que el postpart s'allarga fins als dos anys, que és quan el nen o nena adquireix noves maneres d'expressar les seves demandes i altres persones poden respondre a elles més fàcilment que en la primera etapa i per tant es torna menys depenent de la mare. 

S'ha de ternir present que durant el postpart immediat, la dona acostuma a sentir-se físicament adolorida i cansada. Ha de recuperar-se d'una vivència molt intensa com és el part, i de possibles cicatrius d'episiotomia o cesària, factors que poden ocasionar que les primeres relacions sexuals després del part puguin ser doloroses.

A part, la lactància genera nivells alts de prolactina, que és una hormona que fa que baixin els nivells d'estrògens i la progesterona, i per tant baixi la libido i la fertilitat, produint un període d'amenorrea secundària a la lactància o manca de menstruació que pot durar des de mesos, a un o dos anys, depenent de la dona. Hi ha casos de dones que alleten en què es restableix la menstruació durant el primer mes, però no és el més comú.

A més, la dona, en ser mare, experimenta canvis profunds en la seva estructura mental i emocional. Existeix un fenomen que s'anomena micro quimerisme materno-fetal on cèl.lules de l'embrió passen al cos de la mare, i possiblement degut a aquest fet, i a causa de l'acúmul d'oxitocina en les àrees cerebrals, el vincle materno-fetal creix i fins i tot es modifiquen les estructures cerebrals de la mare. 



Baby Blues



Així doncs, amb l'arribada d'un fill, la vida d'una dona i d'una parella, mai torna a ser la mateixa. La forma en què es desenvolupa la vida diària canvia, canvien en els interessos i les prioritats a curt i llarg termini, tal com diu la Dra. Soledad Díaz, la mare tendeix a tenir la seva atenció centrada en el seu fill, i difícilment canvia el seu focus d`atenció a altres temes. Laura Gutman explica en el seu article Sexualidad y maternidad reciente, que és com si el nen estigués sempre en braços de la seva mare, encara que estigui dormint al llit, ja que hi ha una fusió emocional entre la mare i el fill i per tant es pot considerar com si participés emocionalment en la trobada amorosa entre els seus pares.


A tots aquests factors s'hi suma el cansament, i que sovint les activitats extra maternals es veuen relegades a un segon terme, sobretot durant els primers mesos, i més encara si el bebè és altament demandant. No hi ha temps per al desenvolupament personal,  l 'autocura, el descans, fets que són fonamentals per l'autoestima. La majoria d'hores del dia (i de la nit) recauen en l'atenció constant a les necessitats del bebè, i quan hi ha alguna hora de treva s'han de realitzar tasques domèstiques, o altres obligacions, quan el què realment es necessita és descansar i desconnectar.

Baby Blues



Així doncs costa molt trobar un moment per a les relacions sexuals, un moment en què el teu estat mental et permeti gaudir-ne, i quan es troba pot ser que aquest sigui interromput pels plors del nadó. Però, en canvi, sempre hi ha un moment per una bona abraçada, una mirada o un gest de complicitat, una paraula bonica, un petó apassionat. I potser tot això no forma part de la sexualitat d'una parella? Potser difícilment hi hagi lloc a una trobada sexual completa, però això no vol dir que no hi hagi sexualitat, doncs el sexe també es nodreix de mostres d'afecte, de contacte, i d'erotisme com relata Papá Digital, i segurament com més mostres d'afecte, estima i comprensió, més possibilitats hi ha de què sorgeixi la flama, sense pressions, ni obligacions. ja que la libido a part del factor hormonal també està regida pel factor cerebral.

Deslletar no és la sol.lució per recobrar el desig sexual, ja que recordem que l'OMS recomana el manteniment de la lactància materna exclusiva els 6 primers mesos i combinada amb altres aliments fins als dos anys, o més, ja que la lactància és molt important per al desenvolupament i la salut del nadó.

La sol.lució tampoc és abandonar el collit en el cas en que es practiqui, ja que collit i sexe no tenen per què estar renyits. El problema no recau en el lloc, sinó en l'estat emocional, hormonal i físic, i si aquests tres estan en harmonia, hi ha opcions diferents del llit, i altres moments del dia.




La sol.lució recau en compartir les tasques domèstiques i referents a la criança per poder gaudir de més estones junts, i en cuidar-se, mimar-se i respectar-se individualment i mútuament, abraçar-se, acariciar-se i donar-se amor, sense esperar sexe a canvi, i confiar en què la relació de parella renaixerà més forta i estable que abans de formar una família. 


Fins al proper post.
Mimeu-vos molt!






                          --------------------------------------------------------------------------------

                                                 Maternidad y sexualidad 


¡Hola!

Hoy vengo a hablaros de sexualidad y maternidad, puesto que es un tema que creo que requiere que se hable abiertamente.




Después del parto ninguna mujer es la misma a nivel físico, ni a nivel hormonal, ni a nivel emocional. La mujer experimenta nuevas emociones, sentimientos y responsabilidades, y todo esto, junto al desequilibrio hormonal hacen que muchas mujeres, durante el pos-parto experimenten escaso o ningún deseo sexual. Este desinterés por la vida sexual puede prolongarse por un tiempo variable. En realidad este descenso del interés sexual por parte de la hembra es una ventaja evolutiva, una reacción que la naturaleza desarrolla para preservar el interés de la madre por su cría, como explica este artículo de Alba Lactancia.







El colectivo médico establece que hay un periodo de cuarentena tras el parto, que es el tiempo en que los órganos pélvicos vuelven a su posición anterior al embarazo. Pero, ¿cuanto dura realmente el pos-parto? Pues no está tanto claro, puesto que aparte de los cambios fisiológicos, la mujer experimenta cambios hormonales, y cambios emocionales, que pueden perdurar más allá de la cuarentena, y que en países como Canadá, han hecho que se considere que el pos-parto no dura cuarenta días, sino un año. Otros creen que tiene que considerarse pos-parto todo el periodo que la madre necesita para recuperar la condición endocrina y nutricional que tenía antes del embarazo, siendo este periodo variable entre meses o más de un año tal y cómo explica la Dra. Soledad Díaz en este interesante artículo. Otras autoras, como Laura Gutman, consideran que el pos-parto se alarga hasta los dos años, que es cuando el niño o niña adquiere nuevas maneras de expresar sus demandas y otras personas pueden responder a ellas más fácilmente que en la primera etapa y por lo tanto se vuelve menos dependiente de la madre.





Hay que tener en cuneta que en el pos-parto inmediato, la mujer acostumbra a sentirse físicamente dolorida y cansada. Tiene que recuperarse de una vivencia muy intensa cómo es el parto, y de posibles cicatrices de episiotomía o cesárea, factores que pueden ocasionar que las primeras relaciones sexuales después del parto puedan ser dolorosas.



Aparte, la lactancia genera niveles altos de prolactina, que es una hormona que hace que bajen los niveles de estrógenos y la progesterona, y por lo tanto baje la libido y la fertilidad, produciéndo un periodo de amenorrea secundaria a la lactancia, o carencia de menstruación, que puede durar desde meses, a uno o dos años, dependiendo de la mujer. Hay casos de mujeres que amamantan en que se restablece la menstruación durante el primer mes, pero no es lo más común.


Además, la mujer, al ser madre, experimenta cambios profundos en su estructura mental y emocional. Existe un fenómeno que se denomina microquimerismo materno-fetal donde células del embrión pasan al cuerpo de la madre, y posiblemente debido a este hecho, y debido de al cúmulo de oxitocina en las áreas cerebrales, el vínculo materno-fetal crece e incluso se modifican las estructuras cerebrales de la madre. 



Baby Blues

Así pues, con la llegada de un hijo, la vida de una mujer y de una pareja, nunca vuelve a ser la misma. La forma en que se desarrolla la vida diaria cambia, cambian en los intereses y las prioridades a corto y largo plazo tal y cómo dice la Dra. Soledad Díaz , la madre tiende a tener su atención centrada en su hijo, y difícilmente cambia su foco de atención a otros temas. Laura Gutman explica en su artículo
Sexualidad y maternidad reciente, que es cómo si el niño estuviera siempre en brazos de su madre, aunque esté durmiendo a la cama, puesto que hay una fusión emocional entre la madre y el hijo y por lo tanto se puede considerar como si participara emocionalmente en el encuentro amoroso entre sus padres.



A todos estos factores se suma el cansancio, y que a menudo las actividades extra maternales se ven relegadas a un segundo término, sobre todo durante los primeros meses, y más todavía si el bebé es altamente demandante. No hay tiempo para el desarrollo personal, la auto-cura, el descanso, hechos que son fundamentales por la autoestima. La mayoría de horas del día (y de la noche) recaen en la atención constante a las necesidades del bebé, y cuando hay alguna hora de tregua se tienen que realizar tareas domésticas, u otras obligaciones, cuando lo que realmente se necesita es descansar y desconectar.


Baby Blues


Así pues cuesta mucho encontrar un momento para las relaciones sexuales, un momento en que tu estado mental te permita disfrutar, y cuando se encuentra puede ser que este sea interrumpido por los llantos del bebé. Pero, en cambio, siempre hay un momento para un buen abrazo, una mirada o un gesto de complicidad, una palabra bonita, un beso apasionado. ¿Y a caso todo esto no forma parte de la sexualidad de una pareja? Seguramente ya no hay lugar para un encuentro sexual completo, pero esto no quiere decir que no haya sexualidad, pues el sexo también se nutre de muestras de afecto, de contacto, y de erotismo como relata Papá Digital, y seguramente cuanto más muestras de afecto, aprecio y comprensión, más posibilitados hay de que surja la llama, sin presiones, ni obligaciones. puesto que la libido aparte del factor hormonal también está regida por el factor cerebral.

Destetar no es la solución para recobrar el deseo sexual, puesto que recordamos que la OMS recomienda el mantenimiento de la lactancia materna exclusiva los 6 primeros meses y combinada con otros alimentos hasta los dos años, o más, puesto que la lactancia es muy importante para el desarrollo y la salud del bebé.

La solución tampoco es abandonar el colecho en el caso de que se practique, pues colechoo y sexo no tienen por qué estar reñidos. El problema no recae en el lugar, sino en el estado emocional, hormonal y físico, y si estos tres se encuentran en armonía, hay opciones diferentes a la cama, y otros momentos del día.




La solución recae en compartir las tareas del hogar y de la crianza, para poder disfrutar de más tiempo juntos para cuidarse, mimar-se y respetarse individualmente y mutuamente, abrazarse, acariciarse y darse amor, sin esperar sexo a cambio, y confiar en que la relación de pareja renacerá más fuerte y estable que antes de formar una familia. 


Hasta el próximo post.
¡A mimarse mucho!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada