dilluns, 11 de maig del 2015

Mocs i més mocs

Versión en español tras la línea de puntos. 


Hola!

Aquesta setmana el petit explorador i jo hem estat refredats. De fet, encara ho estem, bé, més que refredats, el que estem és plens de mocs i més mocs. Vam començar amb febre un parell de dies i, a posteriori, van aparèixer els mocs. Com que jo no sóc partidària de visitar metges fins que no és realment necessari, el que he fet és molt pell a pell i banys d'aigua tèbia per baixar la febre i tot el que us explico a continuació. Tot i això, si hi ha febre superior a 39º o febre alta que es manté de 24 a 48 h, el que s'ha de fer és anar al metge, ja que podria tractar-se d'una bronquiolitis, o d'algun altre tipus d'infecció, però, per sort, aquest no ha sigut el nostre cas.




Si heu estat refredats recentment, sabreu com és de molest tenir el nas tapat a l'hora d'anar a dormir, i els adults, encara rai, que tenim l'oportunitat de respirar per la boca, però els nostres petits bebès que fins als sis mesos només respiren pel nas, encara ho passen pitjor. Respirar pel nas és la forma més adequada de respirar, ja que així l'aire es purifica, s'escalfa i humiteja, entre altres funcions, però quan el tens allotjat de mocs, l'aire no passa.

Com sabeu, els mocs són un mecanisme de defensa de l'organisme que serveix com a barrera de protecció perquè els patògens no arribin als pulmons. Els mocs no són dolents, però durant un refredat o una infecció, es produeix un excés de moc que dificulta que els bebès mengin i dormin adequadament. És en aquest cas quan haurem de fer front a l'excés de moc per millorar la congestió que aquests provoquen.

El color dels mocs és un indicador de què està succeint a l'organisme, així com la presència de febre o altres símptomes.

Quan el bebè té un excés de moc, el que podem fer és el que es coneix com a neteja nassal.
La neteja nassal, es realitza amb sèrum fisiològic que es compra a la farmàcia. Es col.loca al bebè estirat cap per amunt, se li gira una miqueta el cap a la dreta i es fan caure unes gotes de sèrum dins la fossa nassal dreta. A continuació girem el cap a l'esquerre i repetim a la fossa nassal esquerre. Aquesta maniobra no els sol agradar, i tot i que es recomana escalfar el sèrum a temperatura corporal perquè així els molesta menys, la veritat és que ens va bé que el bebè plori, perquè un cop hem introduït les gotes, el que fem és, aprofitant el plor del bebè,  tapar-li la boca, per fer que aquest inspiri pel nas i així el moc baixi cap a l'esòfag. Quan el moc arriba a l'estómac, aquest es digereix, i el bebè l'evacuarà o bé amb les femtes, o bé el vomitarà.

El fet d'ingerir els mocs és molt beneficiós, ja que reforça el sistema immunològic. El petit explorador és el primer cop que està refredat i té mocs, i de forma innata el que fa és arrossegar-los amb la mà i au, cap a la boca! Per alguna raó tindrà aquest instint.

L'objectiu del sèrum fisiològic és el de fluïdificar el moc, no el d'arrossegar-lo, de fet no és recomanable fer servir cap tipus d'aparell que produeixi pressió, ni xeringues, ni aspiradors nassals o peres. Amb les xeringues, els aspiradors, o l'aplicació del sèrum a pressió el que el produeix és la propulsió del moc sense control, de manera que aquest pot quedar allotjat als sinus, o a les oïdes i produir sinusitis u otitis.

Un altre mètode que hem fet servir aquests dies per dormir millor, ha sigut el decliu. Jo he fet servir un coixí pla i una mica dur, però es pot fer servir una tovallola, una manteta, o qualsevol element que permeti que el bebè estigui inclinat uns 30 graus a l'hora de dormir, doncs així afavorim el treball del diafragma i per tant millorem la respiració i el bebè dorm millor.




També funcionen molt bé els vahos o vapors d'aigua calenta. Mai amb plantes expectorants, i mai directament a la cara. El que es recomana és deixar oberta l'aigua calenta de la dutxa i quedar-se dins del bany respirant el vapor durant uns 10 minuts.

Hi ha també el mite de la mitja ceba a l'habitació. Les veus populars diuen que funciona per millorar la tos, però segons el fisioterapeuta respiratori, no cal posar-la tota la nit, doncs pot causar irritació. N'hi ha prou amb una horeta.

S'ha d'anar amb cura amb l'ús dels humidificadors, ja que tot i que afavoreixen la humitat són també un medi que propicia els gèrmens ambientals i poden arribar a ser perjudicials. Es recomana usar-los només en ambients secs, d'entre un 40%- 60% d'humitat i una temperatura d'entre 16 i 20ºC, i màxim una hora al dia.

El que si que és molt important és mantenir la hidratació. Molta llet materna, que a més d'hidratar conté anticossos específics i aliment i és un excel.lent mucolític o, si fos necessari, una miqueta d'aigua.

I per últim, el que hem fet és una visita al fisioterapeuta respiratori. La fisioteràpia respiratòria en bebès i nens funciona molt bé. És molt eficaç per treure moc, tant de les vies respiratòries altes, com del pulmó, evitant que un refredat lleu pugui derivar a casos pitjors. Gràcies a la fisioteràpia respiratòria s'evita l'us de medicaments com el ventolín, (que darrerament es recepta sense necessitat real), ja que després de la sessió s'evidencia una millora de les sibilàncies i per tant una millora de la funció respiratòria. Al petit explorador el portem a Oydis, ja que són uns grans professionals, però hi ha diversos centres on es treballa aquesta especialitat, tant a Barcelona, com a la resta d'Espanya.

Quan els bebès estan refredats, és normal que perdin la gana, estiguin més irritables i demandants, però alhora també més mimosos. Feia mesos que el petit explorador no dormia als meus braços i, aquests dies, he pogut gaudir de tornar-lo a tenir damunt el meu pit, com quan tenia pocs mesos de vida.

Fins al proper post!
A cuidar-vos molt,que és època vírica.




                   -----------------------------------------------------------------------------------

Mocos y más mocos

¡Hola!

Esta semana el pequeño explorador y yo hemos estado resfriados. De hecho, aún lo estamos. Bueno, más que resfriados lo que seguimos es llenos de mocos. Comenzamos con fiebre un par de días y,posteriormente, aparecieron los mocos. Como yo no soy muy partidaria de ir al médico hasta que no es realmente necesario, lo que he hecho es mucho piel con piel y baños de agua tibia para bajar la fiebre, y todo lo que os contaré ahora. Aún y así, si hay fiebre superior a 39º, o fiebre que se mantiene alta durante 24-48 horas, lo que se tiene que hacer es ir al médico, ya que podría tratarse de una bronquiolitis, o de cualquier otro tipo de infección. Por suerte, este no ha sido nuestro caso.


Si recientemente habéis estado resfriados, os acordareis de como es de molesto tener la nariz tapada durante la noche. Y los adultos tenemos la gran suerte de poder respirar por la boca, pero nuestros pequeños bebés, hasta los seis meses sólo respiran por la nariz, y aun lo pasan peor. Respirar por la nariz es la forma más adecuada de respirar, ya que así el aire se purifica, calienta y humidifica, entre otras funciones, pero cuando tienes la nariz alojada de mocos, el aire no pasa.

Como sabéis, los mocos son un mecanismo de defensa del organismo que sirven como barrera de protección para que los patógenos no lleguen a los pulmones. Los mocos no son malos, pero durante un resfriado o una infección, se producen en exceso, dificultando que los bebés coman y duerman adecuadamente. Será en este caso cuando tendremos que tratarlos, para mejorar la congestión que estos provocan.

El color de los mocos es un indicador de qué está sucediendo en el organismo.

Cuando el bebé tiene un exceso de moco, lo que podemos hacer es lo que se conoce como limpieza nasal . La limpieza nasal, se realiza con suero fisiológico que se compra en la farmacia. Se coloca al bebé tumbado boca arriba, se le gira un poco la cabeza hacia la derecha y se dejan caer unas gotas de suero dentro de la fosa derecha. A continuación se gira la cabeza hacia la izquierda y dejamos caer unas gotas en la fosa nasal izquierda. Esta maniobra no les suele gustar, y aunque se recomienda calentar el suero a temperatura corporal porque así les molesta menos, la verdad es que nos va bien que el bebé llore, porque una vez hemos introducido las gotas, lo que hacemos es, aprovechando el llanto del bebé, taparle la boca para que inspire por la nariz y así el moco baje hacia el esófago. Cuando el moco llega al estómago, éste se digiere y luego se expulsa con las heces o mediante el vómito.

El hecho de ingerir el moco es muy beneficioso, ya que refuerza el sistema inmune. El pequeño explorador es la primera vez que está resfriado y con mocos, y de forma innata lo que hace es arrastrar el moco con la mano y llevárselo a la boca. Por alguna razón tendrá este instinto.

El objetivo del suero fisiológico es el de fluidificar el moco, no el de arrastrarlo. De hecho, no es recomendable usar ningún tipo de aparato que produzca presión, ni jeringuillas, ni aspiradores nasales o peras. Con estos aparatos, o con la aplicación del suero a presión, lo que conseguimos es que el moco salga propulsado sin control, de manera que puede quedarse alojado en los senos o en lo oídos, y provoca sinusitis u otitis.

Otro método que hemos usado estos días para dormir mejor es el declive. Yo he usado un cojín plano y un poco duro, pero se puede usar una toalla, una mantita, o cualquier otra cosa que permita que el bebé esté inclinado unos 30 grados a la hora de dormir, así favorecemos el trabajo del diafragma y por lo tanto mejoramos la respiración y el bebé duerme mejor.




También funcionan muy bien los vahos o vapores de agua caliente. Nunca con plantas expectorantes, y nunca directamente en la cara. Lo que se recomienda es dejar abierta el agua caliente de la ducha y quedarse dentro del baño respirando el vapor durante unos 10 minutos.

Existe también el mito de la media cebolla en la habitación. Las voces populares dicen que funciona para mejorar la tos, pero según nuestro fisioterapeuta respiratorio, no es necesario ponerla toda la noche, pues puede causar irritación.

Hay que ir con cuidado también con el uso de los humidificadores, ya que aunque favorezcan la humedad, también son un medio que propicia los gérmenes ambientales y pueden llegar a ser perjudiciales. Se recomienda usarlos sólo en ambientes secos entre un 40%- 60% de humedad y una temperatura entre 16 i 20ºC, y máximo una hora al día.

Lo que sí que es muy importante es mantener la hidratación. Mucha leche materna, que a parte de hidratar contiene anticuerpos específicos y alimento y es un excelente muco-lítico o, en caso que sea necesario, un poco de agua.

Y por último, lo que hemos hecho es una visita al fisioterapeuta respiratorioLa fisioterapia respiratoria en bebés y niños funciona muy bien. Es muy eficaz para sacar el moco tanto de las vías respiratorias altas, como del pulmón, evitando que un resfriado leve pueda derivar a un caso peor. Gracias a la fisioterapia respiratoria se evita el uso de medicamentos como el ventolín (que a menudo se receta sin necesidad real), ya que después de la sesión generalmente se evidencia una mejoría de las sibilancias, y por tanto, una mejoría en la función respiratoria.Al pequeño explorador le llevamos a Oydis, ya que son unos grandes profesionales, pero hay varios centros donde se trabaja esta especialidad, ya sea en Barcelona, como en el resto de España.

Cuando los bebés están resfriados, es normal que pierdan el hambre, estén más irritables y demandantes, pero a la vez más mimosos. Hacía meses que el pequeño explorador no dormía en mis brazos, y éstos días he podido disfrutar de volverlo a tener dormidito en mi pecho como cuando tenía pocos meses de vida.

Hasta el próximo post, a cuidarse mucho, que estamos en época vírica.




2 comentaris: