dilluns, 29 de juny del 2015

Nocions bàsiques de primers auxilis

Versión en español tras la línea de puntos 

Hola!

Avui vinc amb un post molt teòric.

Quan el petit explorador tenia un mes just de vida, vam tenir un ensurt que no oblidarem mai.
Gràcies a què havia vits alguns vídeos de primers auxilis en bebès i a que sóc sanitària, vam reaccionar a temps i tot va quedar en un ensurt i un pas fortuït per Vall d'Hebron. A posteriori vaig realitzar un curs de primers auxilis infantils.

D'aquí la meva recomanació de què tot pare i mare tinguin, com a mínim, unes nocions bàsiques de primers auxilis, ja que els accidents succeeixen, i saber reaccionar, és un punt molt important. Podeu realitzar cursos a través de la Creu Roja, a través de First Aid Kids, que aquest 7 de Juliol n'impartiran un a Titania Tascó enfocat a l'estiu.

El recomanable és realitzar un d'aquests cursos, però aprofito els meus apunts per avançar-vos alguns conceptes bàsics de primers auxilis sobre com reaccionar davant d'un ennuegament, davant de ferides, caigudes, hemorràgies o cremades.


El primer que tothom hauria de saber és el telèfon d'emergències, el 112. Graveu-lo a la vostra ment, perquè encara que sembli mentida, quan la situació és estressant, inclús això s'oblida.




Una altra cosa que seria positiu que tot pare o mare fes, és mirar els vídeos de les maniobres de l'ofec infantil, ja que en l'etapa oral, els nens s'ho emporten tot a la boca, i el risc d'ofec és elevat, per això és important saber actuar. 

Davant l'ennuegament, és important la maniobra: veure - sentir - escoltar. Aquesta consta en
  1.  Veure si el tòrax fa moviments respiratoris; 
  2. sentir si el bebè respira, col.locant la mà sobre l'abdomen i el tòrax 
  3. escoltar si el bebè expulsa aire col.locant l'oïda sota el nas. 

A continuació, si el bebè està inconscient, però respira, el col.loquem boca amunt, i fem la maniobra front-mentó, fixant el mentó, i obrint la mandíbula. per obrir bé la via aèria.
Observem si l'objecte està a la cavitat oral i el podem enretirar amb els dits, o si l'objecte està atrapat a la via aèria i és necessari realitzar la maniobra de Hemlich, que consisteix en fer 5 cops secs entre les escàpules del bebè i 5 pressions al final de l'estern, amb dos dits. 

A mi m'agraden molt aquests vídeos de bbmundo. Encara que els trobeu exagerats, és molt important practicar la posada en escena. 

MANIOBRA HEMLICH BEBÈS




També és important conèixer la maniobra d' RCP o reanimació cardio pulmoar, que segurament no hàgiu de fer servir mai o potser, si l'heu de fer servir, sigui amb alguna persona adulta, ja que és més probable que un adult pateixi una parada, que no pas un nen. Però sigui com sigui val la pena saber-les fer, fins que arribi el servei sanitari. 

La maniobra de RCP en bebès consisteix en cicles de 15 compressions i 2 ventilacions, mentre que en adults consisteix en 30 compressions i 2 ventilacions. 


RCP EN BEBÈS 



Amb el que si que pot ser que ens trobem, i més ara a l'estiu que portem cames i braços al descobert, és amb alguna ferida.

El que hem de fer davant d'una ferida és rentar-la bé amb aigua i sabó i tapar-la fins que cicatritzi. Si la ferida és profunda i té vores irregulars, necessitarà sutura. Recordeu que el Betadine o iode està contraindicat en bebès i mares lactants, ja que pot ser perjudicial per al tiroide del bebè. Podeu usar algun altre antisèptic com la clorhexidina. 

Si ens trobem amb una hemorràgia, pressionem la ferida amb una tovallola o drap ,i truquem al 112. Si el drap o tovallola xopa, no l'enretirem, sinó que hi posem un altre drap al damunt. Si l'hemorràgia és nasal o bucal, deixem que la sang flueixi, sense tirar el cap endarrere, ja que és millor que la sang surti, també hi podem posar una gaseta. Si l'hemorràgia és auditiva, col.loquem al nen sobre el costat del sagnat, per facilitar la sortida de la sang. 

Davant un cop fort al cap o traumatisme craneo encefàlic (TCE), hem de controlar els signes d'emergència mèdica com que el nen o nena estiguin massa adormits, que tingui vòmits, que tingui pèrdua de coneixement o pèrdua de les funcions motores. Si hi ha hemorràgia auditiva després d'un cop al cap, truquem de seguida al 112, sense moure al nen o nena, ja que hi pot haver una fractura cranial. 

Quan el nen o nena té febre, el recomanable és anar al metge si dura més de 24-48 h, o en bebès de 3 a 6 mesos si la febre arriba als 40º. També és important anar al metge si el bebè està endormiscat i la seva respiració és superficial.  Si la febre és menor a 39º el que podem fer és treure roba, fer un bany d'aigua tèbia (no freda, ja que seria massa contrast de temperatura), posar gases humides a front, canells i turmells. Fer pell amb pell i, sobretot, mantenir al bebè ben hidratat amb llet materna, o aigua si fos necessari. 

Una reacció que pot succeir en episodis de febre són les convulsions febrils . En cas de convulsions febrils cal no perdre la calma, no agafar al bebè, treure tots els objectes perillosos del seu voltant, i diexar que convulsioni lliurement. Les convulsions febrils acostumen a durar de 2 a 5 minuts i es resolen soles. 

Per últim, davant les onades de calor com la que estem patint aquests dies, cal evitar completament l'exposició al sol en bebès lactants, també es desaconsella l'ús de cremes en bebès menors de 6 mesos. En nens i nenes més grans, es poden usar cremes de filtres físics, però evitant l'exposició a les hores de més calor,  posar un barret per protegir el cap, i mantenir ben hidratat al nen o nena

Si malgrat la precaució el nen o nena es crema, bé amb el sol, refredem la cremada amb aigua freda o col.loquem una gasa humida al damunt i apliquem aloe vera, o Silvederma. Si la cremada es realitza amb un objecte calent, hem de diferenciar de quin grau és, si té ampolles o és de color negre, anem a urgències. 

I fins aquí les nocions bàsiques de primers auxilis. 

No oblideu que davant febre alta o persistent, un cop o caiguda, una hemorràgia, un cop de calor, un ennuegament o una cremada, o davant de dubte, el que hem de fer és acudir als serveis sanitaris. 

Fins al proper post famílies. 
Molt bon estiu !!

----------------------------------------------------------------------------

Nociones básicas de primeros auxilios

¡Hola!

Hoy vengo con un post muy teórico.

Cuando el pequeño explorador tenía un mes justo de vida, tuvimos un susto que nunca olvidaremos. Gracias a que había visto algunos vídeos de primeros auxilios en bebés, y a que soy sanitaria, reaccionamos  a tiempo y todo quedó en un susto y un paso fortuito por Valle de Hebrón. A posteriori realicé un curso de primeros auxilios infantiles.

De aquí mi recomendación de que todo padre y madre tengan, como mínimo, unas nociones básicas de primeros auxilios, ya los accidentes suceden, y saber reaccionar es un punto clave. Podéis realizar cursos a través de la Cruz Roja, a través de First Aid Kids, que este 7 de Julio impartirán uno en Titania Tascó enfocado al verano.

Lo recomendable es realizar uno de estos cursos, pero aprovecho mis apuntes para compartir algunos conceptos básicos de primeros auxilios sobre cómo reaccionar ante un ahogo, ante heridas, caídas, hemorragias o quemaduras.

Lo primero que todo el mundo debería saber es el teléfono de emergencias, el 112. Grabarlo en vuestra mente porque aunque parezca mentira, cuando la situación es estresante, hasta esto se olvida.




Otra cosa que sería positivo que todo padre o madre hiciese, es mirar los vídeos de las maniobras de ahogo infantil, ya que en la etapa oral, los bebés se lo llevan todo a la boca, y el riesgo de atragantamiento es elevado, por este motivo es importante saber actuar. 

Ante un atragantamiento los pasos a seguir son: ver - sentir - oír. 
  1.  Ver si el tórax realiza movimientos respiratorios. 
  2. Sentir si e bebé respira, colocando la mano sobre el abdomen y el tórax. 
  3. Escuchar si el bebé expulsa aire colocando el oído bajo su nariz. 

A continuación, si el bebé esta inconsciente, pero respira, lo colocamos boca arriba y realizamos la maniobra frente-mentón, fijando el mentón, y abriendo la mandíbula para abrir bien la vía aérea.
Cuando la boca está bien abierta observamos si el objeto está en la cavidad oral y lo podemos retirar con los dedos, o si por el contrario está atrapado en la vía aérea y será necesario realizar la maniobra de Hemlich, que consiste en dar 5 golpes secos entre les escápulas del bebé y presionar 5 veces al final del esternón, con dos dedos. 


A mi me gustan mucho estos vídeos de bbmundo. Aunque los encontréis exagerados, es muy importante practicar la puesta en escena. 

MANIOBRA HEMLICH BEBÈS



También es importante conocer la maniobra de RCP o reanimación cardio pulmonar, que seguramente no tengáis que usar nunca o quizás si la tenéis que usar sea con alguna persona adulta, ya que es más probable que un adulto sufra una parada, que no un niño o bebé. Pero sea como sea, vale la pena saberla hacer hasta que llegue el servicio sanitario. 

La maniobra de RCP en bebés consiste en ciclos de 15 compresiones y 2 ventilaciones, mientras que en adultos consiste en 30 compresiones y 2 ventilaciones. 


RCP EN BEBÈS 



Con lo que si que puede que nos encontremos, y más ahora en verano que llevamos piernas y brazos descubiertos, es con alguna herida. 

Delante de una herida lo que tenemos que hacer es lavarla bien con agua y jabón y taparla hasta que cicatrice. Si la herida es profunda y tiene bordes irregulares, seguramente necesitará sutura. Recordad que el Betadine o yodo está contraindicado en bebés y madres lactantes, ya que puede ser perjudicial para la tiroides del bebé. Podéis usar otros antisépticos como la clorhexidina. 

Si nos encontramos con una hemorragia, presionamos la herida con una toalla o un trapo y llamamos al 112. Si el trapo o toalla se empapan,  no los retiramos sino que ponemos otro encima. Si la hemorragia es nasal o bucal, dejamos que la sangre fluya, sin tirar la cabeza hacia atrás, ya que es mejor que la sangre salga. También podemos poner una gasita. Si la hemorragia es auditiva, colocamos al niño sobre el lado del sangrado para facilitar la salida de la sangre. 

Ante un golpe fuerte en la cabeza o traumatismo craneo encefalico (TCE), tenemos que controlar los  signos de emergencia medica como que el niño o niña estén adormecidos, que tengan vómitos, que tengan pérdida de conocimiento o pérdida de las funciones motoras. Si hay hemorragia auditiva después de un golpe en la cbeza, llamamos enseguida al 112, sin mover al niño o niña, ya que podría tratarse de una fractura craneal. 

Cuando el niño o niña tiene  fiebre, lo recomendable es ir al médico si dura más de 24-48 h, o en bebés de 3 a 6 meses si la fiebre llega a los 40º. También es importante ir al médico si el bebé está dormecido y su respiración es superficial.  Si la fiebre es menor a 39º lo que podemos hacer es sacar ropa, hacer un baño de agua tibia (fría no, ya que sería demasiado contraste de temperatura), poner gasas húmedas en frente, muñecas y tobillos. Hacer piel con piel y, sobretodo mantener al bebé bien hidratado con leche materna o agua si es necesario. 

Una reacción que puede suceder en episodios de fiebre son las convulsiones febriles . En caso de convulsiones febriles, es necesario no perder la alma, no coger al bebé, retirar todos los objetos peligrosos y dejar que convulsione libremente. Las convulsiones febriles suelen durar de 2 a 5 minutos y se resuelven solas. 

Por último, ante olas de calor como la que estamos sufriendo estos días, debemos evitar completamente la exposición al sol en bebés lactantes, también se desaconseja el uso de cremas en bebés menores de 6 meses. En niños y niñas más grandes se aconseja usar cremas de filtros físicos, pero evitando la exposición en las horas de mayor calor, poner un sombrero para proteger la cabeza, y mantener bien hidratado al niño o niña.  

Si a pesar de las precauciones el niño o niña se quema con el sol, enfriamos la zona con agua fría o colocamos una gasa húmeda encima y aplicamos aloé vera, o Silvederma. Si la quemada se realiza con un objeto caliente tenemos que diferenciar de qué grado es, si tiene ampollas o es de color negro, iremos a urgencias. 

Y hasta aquí las nociones básicas de primeros auxilios. 

No olvidéis que ante fiebre alta o persistente, un golpe o caída una hemorragia, un golpe de calor, un atragantamiento o una quemada, o delante de duda, lo que hay que hacer es acudir a los servicios sanitarios. 

Hasta el próximo post familias. 
¡Feliz verano!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada