dimecres, 25 de novembre del 2015

Osteopatia en l'embaràs

Si estàs embarassada, o tens intenció d'estar-hi, et convé saber que l'osteopatia és una ciència mèdica que et pot ajudar a viure aquesta etapa tan important amb plenitud i benestar.

Malgrat que l'embaràs és un procés fisiològic, i que els canvis que pateix l'organisme tenen un fi en si mateixos, que és madurar l'embrió i que aquest creixi en les millors condicions possibles, si el cos no té suficient capacitat d'adaptació, hi haurà segments que fracassaran i produiran molèsties com ara dolors inguinals, lumbàlgies, ciatàlgies clàssiques de l'embaràs, dorsàlgies, cefalees, pubàlgies, dolor sacre-ilíac, restrenyiment, cremors, edema, cames cansades, entre d'altres.

L'osteopatia ajuda a què aquest procés de canvis es desenvolupi de forma adequada, minimitzant molèsties i dolors, i ajudant a preparar a la dona i al seu cos per al moment del part i el naixement.
L'osteopatia té com base del seu estudi al sistema nerviós, que és l'eix de tot aquest procés, i als teixits del cos, incloent-hi aquí el teixit connectiu que com el seu nom indica, connecta tot l'organisme i mitjançant les seves mans, l'osteòpata dóna una informació als teixits i al sistema nerviós per ajudar en la seva organització i facilitar trobar una postura equilibrada i còmode.

Les tècniques osteopàtiques promouen l'adaptació de l'estructura de la mare per fer front a les creixents demandes de l'embaràs com són l'augment de volum de l'úter, que arriba a augmentar la seva mida fins a 10 vegades, els canvis en la postura i el centre de gravetat, les alteracions en els patrons de marxa i moviment en general, la disminució d'espai en les cavitats toràcica i abdominal, així com l'augment de pes i l'estirament de diversos lligaments i teixits del cos.




Però les tensions en el cos, no només afecten l'equilibri biomecànic de la mare, sinó que també poden tenir repercussió en el desenvolupament del bebè.

L'osteopatia en l'embaràs també té com a objectiu reduir la tensió mecànica en el bebè, donant espai per a què el seu desenvolupament sigui el més còmode possible, i que el bebè pugui moure's lliurement dins de l'úter, podent girar i entrar en una posició òptima per al part i el naixement.

Els osteòpates considerem que si l'expansió de l'úter està restringida, o és inelàstica, això es transmet al fetus, de manera que l'estat i la forma del recipient (úter) limita el creixement del contingut (fetus). Amb l'osteopatia i les seves maniobres es dóna una informació al sistema nerviós que promou la millora de l'elasticitat dels teixits, la mobilitat, l'intercanvi de líquids i l'aport sanguini. Al millorar les condicions de l'úter pel que fa a elasticitat i volum, el bebè podrà moure's més i els estímuls que li arribaran seran millors, rebrà més oxigen i creixerà millor. A la vegada millorarà tot el sistema per poder tenir un part natural i arribar al part en un estat òptim.

Les tècniques d'osteopatia són aptes durant tot el període obstètric, ja que són tècniques suaus i estan dissenyades per no produir tensions als teixits, ni pertorbar el confort de la mare i del bebè. També són recomanables abans de la gestació, per afavorir el terreny mecànic i hormonal de cara a l'embaràs, així com en la recuperaió del postpart de la mare i el bebè.




És important que l'embarassada vagi a l'osteòpata tot i no tenir cap símptoma o lesió aparent, ja que mantenir un equilibri biomecànic eficient, és de gran valor per ajudar al cos de la dona a adaptar-se a les exigències físiques de l'embaràs, i minimitzar l'estrès en l'úter en creixement i el desenvolupament del bebè.

Durant l'embaràs també és indispensable que hi hagi un component actiu per part de la dona, com ioga, natació, pilates, caminar,.. ja que la dinamització de la biomecànica, redueix les dificultats durant el part. 

L'osteopatia per tant ajuda a prevenir i alleujar alguns dels dolor i problemes relacionats amb els canvis que pateix el cos durant l'embaràs, però sobretot ajuda a la mare a optimitzar els recursos fisiològics dels quals disposa per col.laborar amb la preparació d'un part més fluïd. 

Per més informació podeu deixar un comentari o podeu escriure'm a fisiotxell@gmail.com. 


Fins al proper post!

                   ----------------------------------------------------------------------------------------

Osteopatía en el embarazo 


Si estas embarazada o tienes intención de estarlo, te conviene saber que la osteopatía es una ciencia médica que te puede ayudar a vivir esta etapa tan importante con plenitud y bienestar. 

A pesar que el embarazo es un proceso fisiológico y los cambios que sufre el organismo tienen un fin en sí mismos, que es madurar el embrión y que éste crezca en las mejores condiciones posibles, si el cuerpo no tiene capacidad de adaptación ante estos cambios, habrá segmentos que fracasaran, 
y producirán molestias como dolores inguinales,lumbalgias, ciatalgias clásicas del embarazo, cefaleas, pubalgias, estreñimiento, ardores, edema y piernas cansadas, entre otras. 

La osteopatía ayuda a que este proceso de cambios constantes, se desarrolle de forma adecuada, minimizando molestias y dolores y ayudando a preparar a la mujer y a su cuerpo para el momento del parto y el nacimiento. 

La osteopatía tiene como base de su estudio al sistema nervioso, que es el eje de todo este proceso, y a los tejidos del cuerpo, incluyendo al sistema conectivo que como su nombre indica, conecta a todo el organismo. El osteópata da una información a los tejidos y al sistema nervioso para ayudar en su organización y facilitar una postura equilibrada y cómoda. 

Mediante las técnicas osteopáticas se promueve la adaptación de la estructura de la madre para hacer frente a las crecientes demandas del embarazo como son el aumento de volumen del útero, que llega a aumentar su tamaño habitual hasta 10 veces, así como los cambios en la postura y centro de gravedad, las alteraciones en los patrones de marcha y movimiento en general, la disminución de espacio en las cavidades torácica y abdominal, el aumento de peso y el estiramiento de varios ligamentos y tejidos del cuerpo. 




Pero las tensiones en el cuerpo no sólo afectan el equilibrio biomecánico de la madre, sino que también pueden tener repercusión en el desarrollo del bebé. 

La osteopatía en el embarazo también tiene como objetivo reducir la tensión mecánica en el bebé, dando espacio para que su desarrollo sea lo más cómodo posible y que el bebé pueda moverse libremente dentro del útero, pudiendo girar y entrar en una posición óptima para el parto y el nacimiento. 

Los osteópatas consideramos que si la expansión del útero está restringida o es inelástica, eso se transmite al feto, de manera que el estado y la forma del recipiente (útero) limitará el crecimiento del contenido (feto). Con la osteopatía y sus maniobras se da una información al sistema nervioso que promueve la mejora de elasticidad de los tejidos, la movilidad y el intercambio de líquidos y aporte sanguíneo. Si mejoramos las condiciones del útero respecto a su elasticidad y volumen, el bebé podrá moverse más y los estímulos que le lleguen serán mejores, recibirá más oxígeno y crecerá mejor. A su vez mejorará todo el sistema para poder tener un parto natural y llegar al parto en un estado óptimo. 




Las técnicas de osteopatía son aptas durante todo el periodo obstétrico, ya que son técnicas suaves y están diseñadas para no producir tensiones en los tejidos ni perturbar el confort de la madre y del bebé. También son recomendables antes del periodo de gestación para favorecer el terreno mecánico y hormonal de cara a un embarazo, así como para la recuperación en el post-parto de la madre y del bebé.

Es importante que la embarazada vaya al osteópata aún y no tener ningún dolor o lesión aparente, ya que mantener un equilibrio biomecánico eficiente es de gran valor para ayudar al cuerpo de la mujer a adaptarse a las exigencias físicas del embarazo, y minimizar el estrés en el útero en crecimiento y en el desarrollo del bebé.

Durante el embarazo es indispensable también que haya un componente activo por parte de la mujer como yoga, pilates, piscina o caminar, ya que la dinamización biomecánica reduce las dificultades durante el parto.

La osteopatía por tanto ayuda a prevenir y aliviar algunos de los dolores y problemas relacionados con los cambios durante el embarazo, pero sobretodo ayuda a la madre a optimizar los recursos fisiológicos de los que dispone para colaborar en la preparación de un parto y nacimiento más fluido.

Para más información podéis dejar un comentario o escribirme a fisiotxell@gmail.com

¡Hasta el próximo post!















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada